Studio voor interieur en product ontwerp. Jenna maakt speelse interieurs en meubels met een passie voor detail.

Volg
Boven
Foto door Evelien Woldman

Product en interieur ontwerp

Jenna Postma ontwerpt meubelen en interieurs op maat voor bedrijven en particulieren.

Als ontwerper maak ik unieke interieurproducten, Dutch Design. In mijn werk komt mijn verwondering voor het ogenschijnlijk alledaagse en een fascinatie voor patronen veel terug. Functionele speelsheid is hierin de basis. Die speelsheid zit in de vorm, in het wisselen en combineren van onderdelen, in het materiaal en ook letterlijk in de functie.

Mijn werk straalt eenvoud uit, heeft vaak een strakke vormgeving, en ik ben altijd op zoek naar de juiste balans tussen functionaliteit en originaliteit.

Productontwerper Jenna Postma groeide op aan de rand van een klein dorpje in Friesland. Ze was een creatief buitenkind en dat is niet verwonderlijk want dit voorbeeld kreeg ze met de paplepel ingegoten. Haar vader was botenbouwer en altijd met zijn handen aan het werk, haar moeder gaf in haar vrije tijd kindervoorstellingen met zelfgemaakte attributen.

Als klein meisje al was Jenna druk met het knutselen van meubels voor haar poppen, zodat die zich thuis voelden. Nog steeds houdt ze ervan om functionele meubelen te maken, met oog voor detail en aandacht voor sfeer en verbindingen.

Ontwerpen

Jenna’s werkwijze is onderzoekend en experimenterend. Ze vertaalt haar verwondering over het ogenschijnlijk alledaagse en haar fascinatie voor patronen naar gebruiksvriendelijke ontwerpen die in hun eenvoud uitnodigen tot écht kijken.

Om tot een ontwerp te komen, werkt Jenna voornamelijk met haar handen. Door schaalmodellen te maken, komt ze al in een vroeg stadium de uitdagingen in constructie en verbinding tegen. Terug aan de tekentafel verfijnt ze haar ontwerp zodat het eindproduct aan haar strenge eisen voldoet.

De kracht van eenvoud

De producten van Jenna’s hand kenmerken zich door eenvoud en daarvoor heeft ze een goede reden.

__ ‘Wanneer iets er ingewikkeld uitziet leidt dat af. Vaak zijn de producten die het meest eenvoudig lijken erg doordacht, dat geeft het ontwerp kracht. Er is veel aandacht besteed aan hoe een constructie in elkaar zit.’

Samenwerking

Jenna houdt van samenwerking, zowel met klanten als met leveranciers en ambachtslieden.

__ ‘Het geeft me energie om samen tot een ruimtelijke oplossing te komen die inspireert en verrast.’

__ ‘De producten die ik creëer passen niet bij de wegwerpmaatschappij. Ik maak iets dat heel erg aansluit bij de wens van de opdrachtgever waardoor het een leven lang meegaat.’

Productie:

Voor de productie van haar ontwerpen maakt Jenna gebruik van lokale materialen en ambachtslieden. Omdat het meestal om unieke stuks gaat, wordt er alleen naar vraag geproduceerd, er is dus geen overproductie.

Achter de schermen

Contact
Wanneer je een project wilt bespreken,
of gewoon even hoi wilt zeggen: